2021-03-06

Hitta vårens första humla- igen!

De första humlorna om våren är alltid drottningar eftersom de är de enda humlorna som överlever vintern. Det gör de genom att gå i dvala i en hålighet under marken. När våren kommer och marken värms upp vaknar drottningarna. De flyger ut för att leta efter en boplats där de kan lägga ägg och starta en ny koloni. De letar också efter blommor med mycket pollen och nektar, både för att äta av själva och för att mata sina larver med. Larverna utvecklas till arbetarhumlor som hjälper drottningen att samla mat.

Humlor är större, rundare, och har tätare päls än både honungsbin och de flesta andra arter av vildbin (olika arter av solitärbin). Drottningarna är dessutom större än arbetarhumlor, särskilt på våren då arbetarna är extra små. Därför är det lätt att känna igen en humledrottning.

Så här går det till

Håll utkik efter humledrottningar om våren när du till exempel är ute i trädgården, parken, går en runda med hunden eller besöker ett naturområde. Vi vill ha uppgifter om den första humledrottningen du sett på en viss plats. Du kan alltså rapportera in flera drottningar om du sett dem på olika platser, men du måste i så fall göra en ny registrering i webbformuläret för varje drottning du sett. Om du bor i södra Sverige kan du börja hålla utkik redan i början av mars. Längre norrut kan man börja något senare.

För att avgöra hur långt våren kommit ber vi dig också att notera om sälg och viden (Salix) börjat blomma när du såg humlan. Ett pdf-formulär med all information vi behöver finns att ladda ner här. Skriv gärna ut eller ta ett foto av informationen och ta med dig ut, så att du inte missar att notera något när du väl ser en humledrottning. Rapportera sedan in dina observationer i webbformuläret, länkat här.

Länk till projektsidan på Lunds universitet, med mer information om projektet.

angshumla_apple.jpg

Välkommen att delta!